Blog: Sevillanas?! 

27/07/2024 

Sevillanas= flamenco? 

Zag je ze al dansen? De flamencodansers die recht tegenover elkaar gingen staan en jullie meenamen in een vier-delig verhaal? Wel, dat zijn "Sevillanas". Maar wat zijn Sevillanas eigenlijk en is dat dan niet gewoon hetzelfde als "flamenco"? In dit blogartikel vertel ik je alles uit over Sevillanas en geef ik je enkele muzikale tips! 

Flamenco versus Sevillanas

Binnen flamenco heb je heel wat verschillende "Palos" (= ritmestructuren). Alles over Palos leg ik je in een volgend blogartikel uit maar onthou alvast even de term en dat er dus niet 1 "flamenco" bestaat. Er is dus met andere woorden niet "één" flamencodans. Flamenco is een manier van dansen en geen dans op zich. 

Zo zijn "Sevillanas" dus slechts een onderdeeltje van "flamenco".  

Concreet

En dan nu heel concreet: wat zijn in hemelsnaam "Sevillanas"?! 

Sevillanas is een traditionele Spaanse "volksdans". Het is een dans die bestaat uit 4-deeltjes die elk een eigen verhaal vertellen (later hier meer over). Deze dans wordt bijna altijd per twee gedanst (vaak man en vrouw) en recht tegenover elkaar. De Sevillanas worden vaak gedanst op "ferias", de typische volksfeesten in Spanje. 

Sevillanas voor iedereen

Hierboven sprak ik over een traditionele volksdans. Dat maakt dus dat iedereen die over de hele wereld "Sevillanas" aangeleerd krijgt, die ook op ongeveer dezelfde manier zal dansen (ja echt waar!). 

Dit is uniek binnen flamenco en staat haaks op alle andere ritmestructuren. Allereerst is het de enige dans die per twee recht tegenover elkaar wordt gedanst. Daarnaast is het dus ook uniek dat iedereen op dezelfde manier "Sevillanas" danst waar dat niet zo is bij de andere "palos". Ik verklaar mij nader: je kan perfect een choreografie por "guajira" (een andere "palo") leren in dansles X en een volledig andere choreo por "guajira" leren in dansles Y. 

Kledij

Sevillanas worden meestal gedanst in een "traje de Sevillana" of "traje de feria". Dit zijn typische jurken of rokken met enkele specifieke kenmerken: 

Maar vanzelfsprekend kan je natuurlijk ook Sevillanas dansen in je favoriete trainingsbroek en gemakkelijkste paar sneakers ;). 

Wist je dat de lokale bevolking vaak maanden op voorhand op zoek gaat naar de perfecte "traje" voor de feria? Ze coördineren werkelijk alles en stemmen alle accessoires op elkaar af. 

Aanleren 

Sevillanas kan je aan de hand van een Workshop of gewone lessen zeker en vast aanleren. Het is een ideale dans om als starter te leren. De dans bevat namelijk heel wat basisbewegingen die later nog van pas komen. 

Daarnaast is het ook gewoon een heel fijne manier om met je mede flamenca's aan teambuilding te doen. Het samen dansen zorgt voor een erg fijne sfeer :). 

Ook heel wat Youtube-kanalen hebben getracht om de Sevillanas aan te leren maar naar mijn opinie blijft een "live" flamencoles nog steeds de beste manier om deze traditionele dans aan te leren. Tot slot zijn er ook enkelen die de Sevillanas gestructureerd hebben proberen uitschrijven. Enkele voorbeelden hieronder: 

Het 4-delige verhaal van de Sevillanas: "coplas"

Primera Copla: el primer encuentro (de eerste ontmoeting)

In de eerste copla draait het allemaal om de eerste ontmoeting. Denk aan de magie van een eerste blik of een spontane ontmoeting op een feestje. De bewegingen zijn vrolijk en speels, en je voelt meteen de klik tussen de danspartners. Dit vertalen we met onze eerste danspassen.

Segunda Copla: la seducción (de verleiding)

De tweede copla is waar het flirten begint. Hier laten we onze charme zien en spelen we een beetje met de ander. Het is een subtiel spel van aantrekken en afstand nemen. 

Tercera Copla: el enfado (het conflict)

De derde copla introduceert wat drama. Hier dansen we meer met krachtig voetenwerk dat ruzie, spanning en emotie weerspiegelt.

Cuarta Copla:  la reconciliación (de verzoening)

En dan, de laatste copla, waarin alles weer goed komt. Hier draait het om verzoening en harmonie. De dans eindigt vrolijk en vol energie, een echte viering van de connectie die de dansers delen.

Variaties

Klinken de Sevillanas dan écht altijd vrolijk en snel? Nee hoor! 

Uiteraard bestaan er heel wat variaties op de klassieke Sevillanas. Zo worden er soms castagnetten geïmplementeerd, dansen sommige groepen ze in een rondje of zelfs volledig sereen alleen. 

Ook de muziek kent een grote variatie. Zo zijn er erg trage of net heel snelle nummers. Ook de manier van zingen is vaak verschillend. 

Via de playlist hiernaast kan je een selectie van de verschillende nummers alvast eens ontdekken. 

En, zelf goesting gekregen? 

Super!!! Want deze zomer organiseren we een zomerworkshop Sevillanas! 

Heerlijk toch die vakantie? Ging je recent naar Spanje en werd je helemaal warm van vurige flamenco? Wel, wij van Atelier Flamenco ook! Graag nodigen we jullie dan ook uit voor onze zomerworkshop: Sevillanas! In 4 avonden word je helemaal ondergedompeld in deze prachtige flamencodans die vol zit met passie en traditie. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, deze workshop is de perfecte kans om de Sevillanas te leren en gewoon lekker te genieten van dansen. Doe mee en laat je meeslepen door de ritmes van Andalusië! 

Dus, heb je zin om deze zomer iets nieuws te leren en je helemaal onder te dompelen in de Spaanse cultuur? Kom dan zeker meedoen en ontdek de wereld van de Sevillanas met ons! Het wordt super gezellig en vooral heel leuk. Tot snel!

Data= 4 avonden: 19,20,21 en 22 augustus van 18.30u tot 20u