Zapatos de baile

10/07/2024 

Er was eens.....

We kennen het bijna allemaal wel, het beeld van een flamencodanseres die je zag op reis in Spanje. Ze had waarschijnlijk een rode of zwarte jurk aan, al dan niet met bolletjes. Haar haren waren donker van kleur en bloemen werden zorgvuldig in haar lage dot gestoken. Uiteraard mogen we de rode schoenen met hak niet vergeten. Mogelijks betoverde ze jou met een waaiertje of sjaal in haar sierlijke handen met rood gelakte nagels. 

En, zie je het al voor je....? 


Wel, flamenco is niet alleen muziek, gitaar, zang of dans. Ook flamencokledij speelt een cruciale rol in het tot leven brengen van de energie en emoties die de danser wil meegeven. Echter zijn er ook heel wat hedendaagse opinies die het belang van de traditionele flamencokledij minimaliseren... Ik neem je mee! 

Mijn eerste flamencoles

Voor een (eerste) flamencoles reken je best op gemakkelijke kledij. Ademende kledij waar je je goed in voelt raden we aan. Een langer rok die mee kan "zwieren" vinden we belangrijk. En dan wat betreft die flamencoschoenen, moet je ze echt meteen aankopen? Zeker niet! 

Voor jouw eerste lessen zijn een schoen met een stevige hak die comfortabel zit is meer dan voldoende. 

Echter, wil je al dat stapje verder gaan dan lees je hier alles over de basics én de extra's 😊.  

Zapatos de baile

Flamencoschoenen, hét instrument van de flamencodanser! Flamencoschoenen zijn stijlvolle schoenen met een hak. Ze bestaan in alle kleuren, formaten en prijscategorieën. 

Hakken

De hakken van flamencoschoenen zijn stevig en variëren meestal in hoogte van 3 tot 6 centimeter, afhankelijk van de voorkeur van de danser en de stijl van de dans. Zo zullen sommigen voor een lage hak kiezen voor het comfort (je bent immers "sneller bij de grond" 😉). Anderen kiezen dan weer voor een extra hoge hak wegens esthetische redenen. Voor gevoelige knietjes raden we een lage hak aan. 

"Clavos"

Flamencoschoenen bestaan met of zonder "clavos". Clavos zijn kleine nageltjes/spijkers die onderaan de schoen bevestigd zijn om het ritmische geluid te versterken en dus met andere woorden meer kabaal te kunnen maken... 😉. Geen zorgen, de nageltjes zijn erg kort dus ze prikken niet in onze tenen. 

Merken

Starten doen we met de professionele merken. Enkele toppers onder hen zijn Senovilla, Begoña Cervera en Menkes. Echter zijn er ook andere merken die zeker niet moeten onderdoen voor deze toppers zoals de schoenen van Roberto Garrudo. Ben jij een beginnende danser of op zoek naar iets meer budgetproef dan zijn er ook heel wat merken die jou zullen kunnen plezieren. 

Sluitingen

Flamencoschoenen kunnen verschillende soorten sluitingen hebben, zoals gespen, veters of elastische banden. Wat belangrijk is, is dat je een sluiting kiest die voor jou werkt! Zo moet de sluiting jouw voet stevig op zijn plaats houden en geen pijn doen. Sommigen verkiezen veters die aanpasbaar zijn, anderen kiezen dan weer voor een stevige gesp die zeker niet los komt. 


We hebben maar één paar voetjes gekregen dus laten we ze dan vooral verwennen! Tip: wist je dat je jouw schoenen volledig zelf kan ontwerpen en ze daarna met de hand voor jou worden gemaakt? Zo kan je de kleur kiezen, het materiaal, hoogte van de hak, eventuele versieringen en ga zo maar door! Een ware droom voor alle ontwerpers en flamencofanaten onder ons. Olé! 

Tweedehands? 

Bij Atelier Flamenco zijn we pro tweedehands! Websites of applicaties zoals Vinted, Facebook Marketplace bieden vaak ware pareltjes aan. Tips: 

❗Belangrijk: Houd er wel rekening mee dat een sterk gebruikte schoen ook waarschijnlijk gevormd is naar de voeten van de eerste eigenaar. Iets om in het achterhoofd te houden. 

Verzorging

Hierboven spraken we al over het verschil tussen materialen. Elke schoen heeft ook een minimum aan verzorging nodig om de levensduur te verlengen: 

Bewaren doe je best in een zakje van zacht, ademend materiaal en of in de schoendoos. Zo blijven ze langer mooi en vrij van deuken of krasjes. 

Tip: lijkt jouw lederen schoen aan vervanging toe? Gooi ze niet te snel weg! Weet dat je heel wat "onderdelen" kan bestellen om de schoen terug tot leven te wekken. Denk aan een nieuw stuk zool, nageltjes of veters. 

Conclusie! 

Is een flamencoschoen nu écht noodzakelijk? 

Volgens mijn opinie? Neen! Laat me dit even wat nuanceren.... 


Ikzelf dans steeds met flamencoschoenen maar dat wil niet zeggen dat ik niet in de kracht geloof van het dansen zonder. Voor mij zit flamenco vanbinnen en alles wat erbij komt kan ons versterken, onze kracht bijstaan of onze emotie beter overbrengen. Echter is het voor mij geen noodzaak. In de oorsprong werd flamenco dan ook niet gedanst met de flamencoschoenen zoals ze nu ontwikkeld zijn maar dat is dan weer stof voor een volgende blogpost :). 


Dit gezegd zijnde, ben ik ook van mening dat een "escobilla" (ritmisch voetenstuk) één van de grootste kunsten is binnen flamenco en dit enkel kan worden bereikt met een goede flamencoschoen. Ook in de lessen leren we vaak van die ritmische voetenwerken die enkel kunnen geproduceerd worden met een klinkende en goedzittende flamencoschoen. 

En tot slot sluit ik deze blogpost graag met: "tico ta tan, tan pim poem pam" Olé!