Uniek in Vlaanderen: flamenco dans-en knutselatelier 

05/08/2024 

Een beetje Spanje in Sint-Niklaas...

De Vrije Ateliers in Sint-Niklaas staan deze zomer in het teken van vurige ritmes en creatieve expressie. Het dans- en knutselatelier Flamenco, dat deze week van start ging, biedt zowel jong als oud de kans om de authentieke Spaanse danscultuur te ontdekken en hun artistieke talenten te ontwikkelen. Het volzette kampje ging maandag van start! 

Het beste van twee werelden! 

Een voor een trippelen de kleine danseresjes de danszaal binnen in hun mooiste flamencojurk met bijpassende schoenen, klaar voor een flamencoweek, uniek in Vlaanderen! 

Dit unieke flamencokampje biedt het beste van twee werelden: flamenco dansen én knutselen in thema. Op 5 voormiddagen worden alle kids ondergedompeld in de wereld van flameno. Starten doen we steeds met een dansles. Zo leren de kleinsten de Spaanse muziek kennen en bijhorende dansbewegingen. 

Sierlijke handbewegingen, vinger per vinger

De dag starten doen we steeds met een echte opwarming. Spieren worden los-en warm gemaakt op Zuiderse muziek. Daarna werken we even aan onze fijne motoriek: in een grote cirkel draaien alle kindjes heel sierlijk vinger per vingertje hun handjes. Vervolgens is het tijd voor het echte werk: de choreografie! 

"Stap per stap leer ik hen de pasjes die op het einde van de week samensmelten tot een echte flamenco-choreografie" 

Uno, dos, tres, olé! 

Van al dat dansen krijgen we dorst, tijd voor de speeltijd! We lessen onze dorst en genieten van ons 10-uurtje. We spelen een paar spelletjes, uiteraard ook in flamenco-thema. Zo wordt "één,twee, drie, piano" al snel omgetoverd tot "één, twee, drie, flamencooo" waarbij de danseresjes in hun krachtigste flamenco-houding poseren. 

Na de speeltijd is het tijd om te knutselen! Zo krijgen ze de kans om hun eigen flamenco-accessoires te maken, zoals castagnetten, juwelen of bloemen voor in hun haren. 

Knutseltijd 

We houden ons creatief bezig en vervolledigen elke dag meer en meer onze volledige outfit. Op de eerste dag maakten we bijvoorbeeld bloemen van servietten. Met wat geduld en een goede portie creativiteit toverde elke danseres op het einde enkele mooie bloemen naar boven. Ze zullen op de laatste dag schitteren in hun haren. 

Volgende editie

Met dit unieke kampje brengt Atelier Flamenco een stukje Spanje naar België, en biedt het de kindjes de kans om zich onder te dompelen in de rijke en expressieve wereld van de flamenco.  Het volzette kampje is toe aan alweer de derde editie. Volgend jaar zal is er zeker en vast weer een editie van het flamenco dans-en knutselkampje! Tot dan